Tuesday, March 24, 2015

Obligaţiile oamenilor de afaceri în cadrul concurenţei

Cei care se avântă în competiţie, au anumite funcţii pe care trebuie să le realizeze, deoarece sporirea venitului companiei, asigurarea prosperităţii afacerii condiţionează îndeplinirea responsabilităţilor faţă de societate.

Conform Principiilor Caux Round Table, companiilor le revin următoarele obligaţii:

  • Să contribuie la susţinerea unor pieţe deschise de schimburi de bunuri şi investiţii;
  • Să promoveze un comportament competitiv care să aducă beneficii sociale şi de mediu, dând dovadă de respect reciproc în raporturile cu competitorii;
  • Să respingă practicile anticoncurenţiale, precum tentativele de dare de mită şi mita în scopul obţinerii de favoruri menite să asigure avantaje competitive;
  • Să respecte drepturile de proprietate materială şi intelectuală;
  • Să se abţină de la practicile de obţinere a unor informaţii comerciale pe căi ilicite sau lipsite de etică, precum spionajul industrial. 

Conform Principiilor Caux Round Table, companiile au anumite responsabilităţi faţă de furnizori:  

  • Să ne asigurăm că afacerile noastre sunt lipsite de constrângeri şi litigii inutile;
  • Să ne plătim furnizorii la timp, conform termenilor stabilite;
  • Să căutăm, să încurajăm şi să selectăm furnizori şi subcontractanţi ale căror practici în relaţiile cu angajaţii respectă demnitatea umană.

În relaţiile cu toţi furnizorii este valabil ceea ce afirmă Young în vederea relaţiilor cu furnizorii de servicii: „o companie trebuie să încerce să întreţină cu furnizorii săi de servicii relaţii bazate pe integritate şi discernământ. Aceasta este cea mai potrivită cale de a obţine un sprijin de calitate pentru nevoile companiei.”  Şi furnizorii au anumite responsabilităţi. De exemplu, despre furnizorii de servicii, din perspectiva Caux Round Table, aceştia „trebuie să apere interesele companiilor cu care colaborează şi să întreţină cu acestea relaţii morale de durată. În caz contrar, ostilităţile dintre companii şi furnizori pentru obţinerea unor avantaje pe termen scurt nu fac decât să instaureze regimul capitalismului sălbatic.” 

No comments:

Post a Comment