Monday, March 23, 2015

Noţiune de conştiinţă morală

Conştiinţa este o însuşire a materiei superior organizată, funcţia superioară a creierului, specifică numai oamenilor şi legată cu vorbirea; ea constă în reflectarea generalizată şi orientată spre un anumit scop a realităţii, în construcţia mintală preliminară a acţiunilor şi previziunea rezultatelor  lor, în reglementarea raţională şi autocontrolarea comportării omului. Conştiinţa este capacitatea omului de a se evidenţia pe sine însăşi din lumea înconjurătoare, de a-şi da seama despre lumea sa internă şi atitudinea sa faţă de alţi oameni şi societate, ea este o reflectare concepută, înţeleasă. Ea prezintă conţinutul lumii spirituale a omului, cunoştinţele, convingerile, dorinţele lui, voinţa, demnitatea, speranţa, credinţa, dragostea. Conştiinţa  este esenţa personalităţii, este o realitate specifică - ideală, subiectivă.

Conştiinţa  morală este latura subiectivă a moralei (spre deosebire de activitatea şi  relaţiile morale, ce reprezintă latura obiectivă a moralităţii) care prezintă totalitatea de idei, noţiuni şi principii morale ce formează idealul moral. Conştiinţa morală reflectă activitatea şi relaţiile morale, ce se formează în procesul vieţii sociale, formulează principiile şi cerinţele care au un caracter normativ şi reglementează comportamentul oamenilor. Ea constituie cunoaşterea valorilor morale, datoriilor şi modului cum trebuie să le îndeplinim şi este capacitatea de a promulga, impune şi sancţiona legile morale. Conştiinţa morală poate fi privită ca vocea conştiinţei. În structura conştiinţei morale deosebim următoarele componente: norme, reguli, principii, orientări valorice morale, motivarea, aprecierea şi autoaprecierea, conştinţa de sine şi datoria.

Conştiinţa morală este organul de manifestare şi de cunoaştere a legii morale; este o judecată a valorii morale a faptelor noastre sau ale altora, având caracter subiectiv şi temporal. Conştiinţa morală este rezultatul presiunilor sociale şi ale evoluţiei societăţii în care individul s-a format. A avea conştiinţă morală înseamnă, în primul rând, a cunoaşte şi a recunoaşte existenţa unei ordini morale.

Conştiinţa morală este interpretată în mai multe feluri: ea constituie un instinct divin; este o judecată practică a sufletului, raţiunii, spre a face o faptă reală, constituie o putere psihică prin care deosebim faptele bune de cele rele.

Simţul etic reprezintă facultatea unei persoane de a deosebi binele de rău şi de a respecta ordinea morală. Pentru a fi moral trebuie să trăieşti în acord cu codul comunităţii tale şi să le respecţi pe cele ale altora. Dar şi în interiorul aceleiaşi comunităţi există dispute despre ceea ce este drept, iar problema toleranţei absolute faţă de alte coduri creează situaţii uneori inacceptabile. Nu putem în numele toleranţei să acceptăm sclavia, discriminarea pe baza apartenenţei la un anumit sex, etc.

No comments:

Post a Comment